BEVAR Egelundsparken
- som den er
- …
BEVAR Egelundsparken
- som den er
- …
Politisk proces
Her har vi forsøgt at skabe et overblik over den, ret så, uoverskuelige og ugennemsigtige politiske proces
Referat fra Miljø og byudvalget d. 23 august 2022 kl. 18.00
Pkt. 14 - MBU - §3-registrering om naturens status - 01.05.13-P20-1-2
I referatet står blandt andet:
"I manglen på kvæg og heste kan naturplejemetoden, høslæt, gavne naturen væsentligt. Høslæt er en naturplejemetode, hvor græsset slås én gang i foråret og én gang i efteråret, og at alt det afklippede materiale samles op efterfølgende og køres bort. Dette gøres for ikke at forstyrre insekternes aktivitet om sommeren, og for at fjerne næring fra arealerne, da næringsfattighed er godt for biodiversiteten. Kommunens rådgivende borgerorgan for naturrelaterede sager, Naturgruppen, er fortaler for disse løsninger."
Referat fra Økonomiudvalget d. 11. april 2023 kl. 17.00
Pkt. 9 - MBU/ØU/KB - Tilsagn om tilskud til Klima-Lavbundsprojekt i Store Vejleå-dalen (Bevilling) 01.30.00-P20-1-22
I referatet står blandt andet:
” Ved eventuel etablering af lavbundsprojekter i Store Vejleå-dalen, kan der skabes mulighed for nye naturtyper og mere biodiversitet i ådalen. For eksempel vil egentlige rewilding-projekter være en mulighed, hvor store græssere slippes løs bag hegn og ikke tilskudsfodres, værdifuld botanik kan fremmes gennem afrømning af muldjord, hydrologien kan genoprettes med lavbundsarealer og åen genslynges og omlægges for at skabe naturlig dynamik og understøtte bedre levesteder for dyr og planter.”
”Kommunikation. Såvel Naturgruppen som I/S Vallensbæk Mose er orienteret om, at Albertslund Kommune søger om midler til et forprojekt, der skal afdække mulighederne og potentialet i at etablere et eller flere KlimaLavbundsprojekter i Store vejleå-dalen. Såvel Naturgruppen som I/S Vallensbæk Mose, vil fremadrettet blive orienteret om forprojektets resultater.”
Egegruppen har lavet den grønne markering og understregning i teksten.
Referat fra Kommunalbestyrelsesmøde d. 10. oktober 2023 kl. 18.00
Pkt. 17 - MBU/ØU/KB - Store Vejleådals nuværende og fremtidige projekter 01.05.00-A00-3-23
Endnu ikke politisk godkendte projekter:
”6) Alternativ forvaltning af de bortforpagtede arealer i Egelundsparken, der for nuværende bruges til landbrug. Egelundsparken repræsenterer kommunens største potentiale for at bidrage til biodiversiteten”
Fra bilag 1, side 7:
”Overordnet vision for naturgenopretning i Egelundsparken:
- Skal være udgangspunktet for næste naturplan
- Projektet repræsenterer i kraft af sin størrelse og placering uden sammenligning kommunens største potentiale for udvikling af biodiversitet
- Flere, vilde planter vil øge potentialet for at tilbageholde CO2
- Arealet på Høje-Taastrup side er taget med for at vise Egelundsparkens fulde potentiale, idet at Høje-Taastrup går med til projektet. Projektet kan
dog sagtens gennemføres uden deres deltagelse.
- Selvom projektet strækker sig ind i Høje-Taastrup, planlægges der ikke noget udført på deres jord uden deres samtykke. Projektet vil dog alligevel så
vidt muligt forsøges gennemført på Albertslunds jord, hvis intet samtykke opnås
- De dele af Egelundsparken, der ikke er medtaget, er nuværende eller kommende HOFOR-anlæg
- Vil gå rigtigt godt i spænd med 1. oplæg samt kommunens grønne profil
- Potentielt et tilløbsstykke for Albertslund Kommune
- Vil blive udført i dialog med Toftegården - Kræver dispensation fra Naturbeskyttelseslovens §3, åbeskyttelseslinjen, Vandløbsloven, Skovloven
og en fredning
- Vil blive finansieret af naturforvaltningsbudgettet - Kan igangsættes 2024/2025”
Egegruppen har lavet den grønne markering og understregning i teksten.
Referat fra kommunalbestyrelsesmøde d. 13. februar 2024 kl. 18.00
Pkt. 4 ”Arealerne, der omfattes af undersøgelserne, er kommunale ånære arealer ved Klovtofteudfletningen ved Egelundparken i Albertslund”
Referat fra Miljø - og Byudvalget d. 19. marts 2024 kl. 18.30
Pkt. 4 - MBU/ØU/KB - St. Vejleå - vandløbsrestaurering (bevilling) 06.02.10-P20-2-24
Projekt 6, ikke politisk godkendt.
Dokumentvisning (albertslund.dk) se side 7.
Godkendes den 19. marts 2024
Pkt. 11 - MBU/ØU/KB - Tilsynsberetning for udførte miljøtilsyn 2023 09.00.00-K07-1-23
Punkt 4
”Kommunikation
Der vil blive kommunikeret om projekterne i Albertslund Posten, på kommunens hjemmeside og Facebook. Før anlægsarbejderne sættes i gang vil der desuden blive kommunikeret om projektet ved skiltning på stedet. Bestyrelsen for I/S Vallensbæk Mose vil få sagen sendt til orientering og interessentgruppen for Hyldager Bakker vil blive orienteret om projekterne.”
Referat fra Økonomiudvalget d. 2. april 2024 kl. 17.00
Pkt. 5 - MBU/ØU/KB - St. Vejleå - vandløbsrestaurering (bevilling) 06.02.10-P20-2-24
” Naturgruppen blev på mødet i januar 2024 orienteret om projekterne.”
Referat fra Kommunealbestyrelsesmøde d. 16. april 2024 kl. 18.00
Pkt. 5 - MBU/ØU/KB - St. Vejleå - vandløbsrestaurering (bevilling) 06.02.10-P20-2-24
” Naturgruppen blev på mødet i januar 2024 orienteret om projekterne.”
Referat Miljø og Byudvalget d. 23. april 2024 kl. 18.30
Pkt. 15B - MBU - Orientering fra By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse 00.00.00-I00-5-22
”Fondsmidler fra Nordeafonden til naturprojekt i Egelundsparken”
Referat fra Miljø og Byudvalget d. 28. maj 2024 kl. 19.00
Pkt. 6 - MBU/ØU/KB - Øget biodiversitet med naturprojekt i Egelundsparken 01.05.00-A00-2-23
” I Budgetaftale 2024 er der et ønske om at fortsætte arbejdet med at øge biodiversiteten i kommunen, eksempelvis gennem en alternativ forvaltning af de arealer, som Toftegården forpagter og laver høslæt på.”
Dispensation til et større naturgenopretningsprojekt er givet af Fredningsnævnet for København d. 31. maj 2024
Kommunen har søgt og fået dispensation fra Fredningsnævnet d. 31. maj til projektet i Egelundsparken.
Fredningsnævnet forholder sig til at Albertslund kommunes fredningstilsyn har udtalt sig til støtte for dispensationen, og at Fredningsnævnet ikke har modtaget indsigelser over for det ansøgte.
https://www2.blst.dk/nfr/01968.01.pdf
Ege-gruppen konstatere at vi som borgere ikke har haft mulighed for at komme med indsigelser, da der ikke det ikke har været offentligt at kommunen har søgt om dispensation - og vi er samtidig nysgerrig på, hvem der repræsenterer Albertslund kommunes fredningstilsyn ?
Referat fra Økonomiudvalget d. 4. juni 2024 kl. 17.00
Pkt. 5 - MBU/ØU/KB - Øget biodiversitet med naturprojekt i Egelundsparken 01.05.00-A00-2-23
Egegruppen bemærker, at ikke er nogen bilag der refererer til en beskrivelse af projektet.
Referat fra Kommunalbestyelsesmøde d. 11. juni 2024 kl. 18.00
Pkt. 12 - MBU/ØU/KB - Øget biodiversitet med naturprojekt i Egelundsparken 01.05.00-A00-2-23
Anledning
Der skal træffes beslutning om arealerne, som anvendes til høslæt af Toftegården, skal omlægges til natur for at øge biodiversiteten i kommunen.
Sagsfremstilling
Nyt naturprojekt
I Budgetaftale 2024 er der et ønske om at fortsætte arbejdet med at øge biodiversiteten i kommunen, eksempelvis gennem en alternativ forvaltning af de arealer, som Toftegården forpagter og laver høslæt på. Dette skal ske med en økonomi, der også fungerer for Toftegården. Høje-Taastrup Kommune, der er den anden grundejer i St. Vejleådal, vil gerne samarbejde med Albertslund Kommune om at lave Egelundsparken til ét, samlet naturområde.
I et samarbejde mellem Toftegården, Kultur, Fritid, Ejendomme & Erhverv og Miljø & Teknik er der fundet en model for, hvordan Toftegården stadigvæk kan fungere som besøgsgård samt for hvordan Egelundsparken kan omlægges til vild natur. Toftegården og forvaltningen har for nuværende en aftale om, at Toftegården blandt andet forpagter dele af Egelundsparken til gårdens økologiske landbrug. Hvis de forpagtede arealer skal bidrage til at øge biodiversiteten, skal anvendelsen af arealerne ændres. Den løsning, der vil bidrage bedst til en højere biodiversitet, er at ophøre med at dyrke landbrug og i stedet udsætte helårsgræssende kvæg på arealerne i Egelundsparken. For Toftegården vil ændringerne i Egelundsparken betyde, at det ikke længere vil være muligt at sætte dyr på fold i Egelundsparken, hvilket vil medføre justeringer i dyrebestanden på Toftegården.
For at Egelundsparkens ca. 75 hektarer kan blive omlagt til ét, samlet naturområde, planlægges der for at udsætte 25-30 stk. kvæg. Dette er antallet af dyr, der skal til for at afgræsse området på en måde, der bedst tilgodeser biodiversitet.Dyrene skal gå ude hele året og udelukkende æde den naturligt forekommende vegetation. Dyrene vil få et læskur med tørt leje samt drikkekar og Toftegården vil føre tilsyn med dyrene to gange om ugen. To gange om året vil der også være tilsyn af en dyrlæge.
Det vil være nødvendigt at indhegne området. Indhegningen vil blive forsynet med klaplåger, der er identiske med dem, der i forvejen findes i foldene i Egelundsparken. Dette vil fortsat sikre borgerne god adgang til Egelundsparken, hvor også hunde er velkomne i snor. Der lægges færiste i udvalgte stier, der muliggør drifts- og tilsynskørsel med biler, således at dyr og anlæg kan tilses og vedligeholdes. Færistene vil være identiske med dem, man kan finde i Vestskoven.
Inden projektet igangsættes, vil forvaltningen i juni 2024 afholde en åben borgervandring i Egelundsparken i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune og Naturgruppen. Her vil borgerne kunne stille spørgsmål og komme med input til projektet. Det endelige projekt vil blive fremlagt til godkendelse for Miljø- & Byudvalget til september 2024 og det forventes, at naturområdet kan indvies i første kvartal af 2025.
Finansiering af naturprojekt
Anlæg af naturprojektet udføres for de 0,5 mio. kr. til biodiversitet fra Budgetaftale 2024 samt de 1 mio. kr., som kommunen modtog af Nordea-fonden. Midlerne fra Nordea-fonden blev der orienteret om på mødet i Miljø- & Byudvalget i april 2024.
I dag modtager Toftegården midler fra Miljø & Teknik for at kunne dyrke foder på udvalgte arealer i kommunen. Disse midler vil fortsat tilfalde Toftegården, men da der ikke længere skal dyrkes landbrug i Egelundsparken, vil der blive udfærdiget en ny samarbejdsaftale, der i stedet vil bestå af tilsyn med de nye dyr i Egelundsparken som beskrevet ovenfor. I forbindelse med naturprojektet vil Toftegården få en årlig merudgift til foder samt miste deres EU-landbrugsstøtte på arealerne. For at dække disse udgifter, skal Miljø & Teknik i den reviderede aftale tilføre Toftegården i alt 625.000 kr. om året fra 2025. Af de 625.000 kr. overføres 474.000 kr. i forvejen til Toftegården.
Økonomi
Den årlige drift af naturprojektet i Egelundsparken vil koste 625.000 kr. Udgiften finansieres af delvist af 425.000 kr. i naturforvaltningsmidler, statslig landbrugsstøtte bestående af 112.000 kr. samt 88.000 kr. i omprioriterede midler på Vej & Parks driftsramme.
De omprioriterede midler vil resultere i en varig reduktion af driftsmidler til beplantningsbudgettet. Dette begrænser muligheden for at foretage mindre renoveringer af grønne byområder samt udskiftning og plantning af vejtræer, der er gået ud. Forvaltningen vil stadig sørge for, at byen fremstår pæn og grøn med alternative, billigere løsninger, eksempelvis ved at udlægge staudemåtter og så blomsterfrø af hjemmehørende arter. Konsekvensen vurderes af forvaltningen at være acceptabel, da det er i tråd med kommunens overordnede målsætning om en højere biodiversitet og herigennem også et sundere klima.
Kommunikation
Sagen sendes til orientering i Kultur- og Fritudsudvalget.
Indstilling
Direktøren for By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse indstiller,
at den nye drift af Egelundsparken godkendes.
Historik
Beslutning fra Miljø- og Byudvalget, 28. maj 2024, pkt. 6:
Tiltrådte indstillingen.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 4. juni 2024, pkt. 5:
Tiltrådte indstillingen
Supplerende sagsfremstilling
By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse den 6. juni 2024
De midler, der tilfalder Toftegården er udregnet, så Toftegården ikke vil blive ringere stillet økonomisk, men vil få dækket de indtægter, der mistes, samt få dækket de udgifter, der opstår som følge af ændringen af brugen af arealerne. Pengene vil således dække den mistede EU-støtte og merudgifterne til indkøb af wrap (foder til dyrene), så Toftegården kan fastholde det nuværende tilbud uden at skulle ændre på formidlingen og de øvrige aktiviteter. Der vil ikke blive ansat yderligere medarbejdere på Toftegården, da indtægten udelukkende vil sikre opretholdelsen af den nuværende drift.
Beslutning
Godkendte indstillingen, idet der inviteres til en dialog og inddragelse af borgerne i området
Egegruppen har lavet den grønne markering og understregning i teksten.
Borgervandring i Egelundsparken v/ biolog, Jacob Ruskov-Nielsen d. 19. juni 2024
Jacob fortæller de fremmødte borgere, at projektet er politisk besluttet og at vi som borgere kun har indflydelse på hvor klaplågerne og færistene skal være.
Se mere under punktet "info fra Egegruppen"
Egegruppen skriver til politkerne d. 24. juni 2024
Se mailen under "Info fra Egegruppen
Borgmesteren responderer d. 25. juni 2024
Se svar under "Info fra Egegruppen"
Borgermøde m/ Egegruppen og forvaltningen d. 1. juli 2024
Se kort notits fra møde under "Info fra Egegruppen"
Miljø og Byudvalget d. 24. september 2024
Sagen behandles og udvalget beslutter om indstillingen til projektet skal tiltrædes/vedtages og sendes til behandling i kommunalbestyrelsen
Kommunalbestyrelsesmøde d. 8. oktober 2024
Sagen behandles og der trækkes endelig beslutning om, hvorvidt projektet skal vedtages.
I kan finde mere information om den politiske proces i referater og dagsordner på kommunens hjemmeside